Ireland 2019 – Cobh – Baltimor – Kinsale & Dublin

Vrijdag 18-10-2019

Vanmorgen vroeg rond 06:00 zijn wij vertrokken richting Schiphol voor onze vlucht naar Cork in Ierland. Om 10:20 uur zijn wij geland op Cork, eerst de huurauto opgehaald en daarna naar Cobh gereden. Voor ons de eerste keer links rijden en best even wennen vooral de rotondes en kruispunten. Cobh is vooral bekend om zijn historie haven en de pier van de Titanic. Van de pier zelf is niet heel veel meer over maar toch wel leuk en indrukwekkend om te zien. De rest van het dorpje is vrij toeristisch maar zeker een bezoek waard. De huizen en restaurants zijn tegen een heuvel aan gebouwd en een imposante kerk bovenaan het dorp.

Na Cobh zijn wij verder gereden naar Kinsale, een kleurrijk havenplaatsje met steile en kleurrijke straatjes. Best aardig om even rond te lopen. Van Kinsale zijn wij over kleine B wegen langs de kust (Atlantic Highway) naar kaap Old Head gereden. Hier kun je al best imposante kliffen bewonderen met op het einde van de kaap een vuurtoren. De vuurtoren is in privé bezit en verder niet te bezichtigen. Wij hebben onze weg vervolgt over de kleine kust wegen, langs prachtige verlaten stranden en kleine dorpjes. Aan het einde van de dag zijn wij aangekomen bij onze eerste bestemming in Baltimore. Een prachtig hotel (https://www.caseysofbaltimore.com/) met een kamer en uitzicht over baai van Baltimore. Het weer was verrassend goed met 13 graden, veel zon en zo nu en dan een regenbui.

Zaterdag 19-10-2019

Na een goede nacht werden wij vanmorgen wakker met een prachtig uitzicht over het meer. Eerst een goed ontbijt en toen naar Mizen head gereden. Mooi weer met regelmatig de zon en geen regen. Onderweg een paar keer gestopt om van het uitzicht te genieten. Kaap Mizen head heeft kliffen tot 220 meter hoog. Je kunt hier een mooie wandeling maken langs de kliffen en via een overhangende brug tussen de kliffen. Inmiddels was het al in het begin van de middag en zijn wij terug gereden naar Skibberdeen, onderweg nog geluncht in een klein dorpje. Skibberdeen is niet echt de moeite waard, vervallen en veel leegstand. Na een korte wandeling door de hoofdstraat zijn wij terug naar het Hotel gereden. Baltimore is een klein havenplaatsje waar niet teveel te beleven in deze tijd van het jaar. We zijn nog even verder gereden naar Baltimore Beacon, na een korte maar steile klim kom je bij een witte toren op de punt van een hoge klif. Hier ook weer een prachtig uitzicht over de zee en de baai.

Zondag 20-10-2019

Vandaag zijn wij van Baltimore naar Killarney gereden. De eerste stop was in Bantry, een klein havendorpje waar niet veel te beleven is. Na een bakje koffie op het terras zijn wij weer verder gereden. We hebben vandaag zoveel mogelijk de Atlantic route gevolgd en zijn  halverwege de route dwars over het schiereiland gegaan richting Kenmare. Dit is de Healy pass, een kleine weg over de bergen. Een prachtige route met vele mooie panorama’s. Onderweg vele stops gemaakt en genoten van het uitzicht. In de namiddag zijn wij aangekomen in Kenmare, een klein dorpje met een leuke winkelstraat. Na een wandeling door het dorp hebben wij onze weg vervolgt richting Killarney. Onderweg nog een laatste stop gemaakt bij een waterval in het Nationale park van Killarnay. Moe maar voldaan aangekomen in ons hotel “Victoria House Killarney”.

Maandag 21-10-2019

Vandaag hebben wij de Ring of Kerry gereden. Eén van de bekendste routes in Ierland en ook in Europa. De route start in Killarney en in ongeveer 180km rij je rond het schiereiland Kerry. Zomers’ schijnt de route nogal druk te zijn met toeristenbussen maar in deze tijd van het jaar is de route niet al te druk. Al snel gaat de route de bergen in langs te kust met prachtige vergezichten. De mooiste bezienswaardigheden liggen niet op de route zelf maar een aantal km vanaf de route. Met bruine borden worden de meeste bezienswaardigheden aangegeven. De hele route op één dag rijden en alles zien is niet mogelijk, je moet kiezen wat je wel/niet wilt zien. Wij hebben een eerste stop gemaakt bij de Kerry kliffen. Zeer indrukwekkende kliffen tot wel 200 meter hoog en zeker de bekendste van dit schiereiland. Verder zij wij regelmatig gestopt om van het uitzicht te genieten en hebben onderweg nog een oud kasteel en steen cirkel bezocht. Na ongeveer acht uren zijn wij weer bij ons hotel een Kilarney aangekomen.

Dinsdag & Woensdag 22-10-2019 & 23-10-2019

Gisteren een dagje rustig aan gedaan, geen route gereden maar Killarney in gegaan. Het weer zat ook niet echt mee, bewolkt en lichte regen. Na een wandeling door Killarney hebben wij aan de rand van de stad Ross Castle bezichtigd. Een klein kasteel aan de rand van een meer. Helaas was het niet mogelijk om zelf het kasteel te bekijken, allen via een tour. Gelukkig ging de volgende tour al 10 minuten na aankomst. De tour duurt ongeveer 45 minuten en ging langs alle verdiepingen in het Kasteel. Zeker  de moeite waard om te bezichtigen als je in de buurt bent. De volgende dag zijn wij naar onze volgende bestemming in Ballyvaughan gereden. Hier hebben wij een B&B (Drumcreehy House) geboekt met uitzicht over het meer. Ook vandaag was het weer slechter met veel regen. Met een ferry zijn het kanaal tussen beide schiereilanden overgestoken. Onze eerste stop was in Kilrush, een klein dorpje waar niet veel te zien is maar waar we wel een leuke Ierse pub vonden voor de lunch. In de regen weer verder gereden naar Ennis, hier hebben wij ook nog een stop gemaakt om even rond te lopen een wat te drinken. Op 15km van de eindbestemming gaat de weg weer de bergen in. Op nog geen 3 km van de eindbestemming kwamen wij nog een grot tegen waar wij nog net mee konden met de laatste tour om 17:20 uur. Een klein grote, maar een leuke rondleiding gehad. Morgen nog een rondrit door Burren en County Clare maken voordat wij verder gaan naar Dublin.

Donderdag 24-10-2019

Vandaag alweer de laatste tour voordat wij verder gaan naar Dublin. In County Clare zijn wij eerst naar het meest zuidelijke punt gereden, Loop Heads. Aan het einde van de weg staat een vuurtoren en kun je langs de prachtige steile kliffen wandelen. De kliffen zijn prachtig, zeer steil en boven mooi groen gras. Na een wandeling en van het uitzicht te hebben genoten zijn wij weer terug gereden richting het noorden. Onderweg nog een stop in Kilkee voor een lunch een daarna doorgereden naar Doolin. Een klein plaatsje aan de Atlantische Oceaan vooral bekend om de kliffen van Moher. In plaats van de kliffen vanaf boven te bekijken hebben wij een rondvaart gemaakt met een ferry. De ferry vaart in ongeveer een uur tijd langs de kliffen. De zee was ruig maar het was de moeite waard om dergelijke kliffen eens vanaf zee te zien.

Vrijdag & Zaterdag 25-10-2019 / 26-10-2019

Vanmorgen zijn wij via de snelweg van Ballyvaughan naar ons hotel in Dublin gereden (Jury’s Inn Parnell Street). Na aankomst in Dublin hebben wij onze auto in het centrum geparkeerd en hebben een wandeling door het centrum gemaakt. Doordat het weer niet al te goed was, hebben wij de wandeling niet te lang gemaakt. Na een bezoek aan Saint Patrick’s Cathedral en wat winkels zijn wij naar ons hotel gegaan. De dag erna hebben wij weer een een wandeling gemaakt in het centrum, deze keer scheen de zon! Wij zijn langs het Custom House gelopen, de rivier overgestoken en verder gewandeld naar het Trinity college om daar de Book of Kells te bezichtigen. Na nog wat hebben gewinkeld zijn wij weer terug gelopen naar ons Hotel. Morgen weer naar huis na een prachtige rondrit door Zuid-West Ierland!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.