Zee aquarium – Aqua Medic Magnifica 100 Cf Wit – Deel 1

Na een jaar ervaring met een tropische aquarium nu de stap gemaakt om een zee aquarium te kopen. Vele reviews en forums later de keuze gemaakt, het is een Aqua Medic Magnifica 100 Cf Wit zee aquarium geworden. Een mooi afgewerkte kast met hoogwaardige componenten. Dit aquarium heb ik bij Frits kuiper in Groningen gekocht, een leuke winkel met vriendelijk personeel. Afgelopen week is het aquarium en de opstart materialen bij ons thuis bezorgd.

Specifiaties van het aquarium:

– Incl. glass cabinet filter, four-chamber system, pre-filter chamber, two clear water chambers for putting up biological and mechanical filters (e. g. skimmer) and filter media, settling chamber
– Illumination: 2 x Ocean Light LED 54 W
– Circulation pump Ocean Runner OR 1200
– Protein skimmer Turboflotor Blue 1000
– high-quality aluminium cover
– adjustable active ventilation
Dimensions (l x b x h): app. 100 x 65 x 145 cm
(aquarium dimensionsn app. 100 x 65 x 60 cm).
Water height c. 50 cm,
volume app. 325 litres.

Screen Shot 2014-12-13 at 13.11.15

Over twee weken wordt het aquarium op de juiste locatie in de woonkamer geplaatst en kunnen de installatie werkzaamheden starten. De achterwand van het aquarium wordt bekleed met Juwel Cliff Light decoratie:

Screen Shot 2014-12-13 at 13.32.50

Om het aquarium mee op te starten heb ik alvast zout, zand en bacteriën gekocht. Het levende steen uit Indonesië staat in bestelling en wordt rond eerste week van 2015 geleverd. Mijn plan is om het aquarium te starten met gewoon leidingwater en geen Osmose water te gaan gebruiken. Reden hiervoor is dat bij Osmose water er veel water verspild wordt bij het genereren ervan en ik een aantal blogs gevonden heb die goede ervaringen hebben met normaal leiding water. Op dit moment overweeg ik nog om een Aqua Medic Sunrise control te kopen. Dit aquarium is voorzien van witte en blauwe leds, met de Sunrise controller kan de zonsopgang en ondergang gesimuleerd worden.

Screen Shot 2014-12-13 at 13.33.01

 Update 14 December 2014:

Vandaag de achterwand op maat gesneden en met speciale aquarium kit op de achterwand bevestigd:

Screen Shot 2014-12-14 at 19.14.30

Update 30 December 2014:

Door mijn enthousiasme om het aquarium te installeren ben ik vergeten om tijdens de bouw foto’s te maken 😉 Na een dagje klussen had ik het aquarium volledig aangesloten en vol met zout water. Voordat ik het levende steen plaats laat ik het aquarium eerst een week tot anderhalve week met alleen zout water draaien. Om de de twee dagen (4x) voeg ik een 40ml HS BACTO toe om het aquarium op te starten en daarna iedere maand.

HS Aqua BACTO

De handleidingen van Aqua Medic laten wel wat te wensen over, maar alle onderdelen passen maar op 1 manier. Even puzzelen en dan wordt het vanzelf duidelijk hoe alles gemonteerd moet worden. De kast ruimte onder het aquarium biedt genoeg ruimte voor de Skimmer, circulatie pomp en verwarmings-element. Helaas ontbrak bij de levering een spons en plastic buis voor de inlaat om het water in de filter ruimte te laten stromen met minimaal geluid. Ik heb dit tijdelijk met een stukje PVC buis opgelost en wacht nu op de originele onderdelen.

Aqua Medic Magnifica 100 Cf-filter

De skimmer werkte direct en maakt nagenoeg geen geluid:

Aqua Medic Magnifica 100 Cf-filter3

De led verlichting geeft prachtig licht en is eenvoudig aan te sluiten, alle kabels kunnen via een kabelboom buis direct naar de kast onder het aquarium gebracht worden. Op deze manier kun je alle kabels makkelijk weg werken voor het zicht. Ik heb besloten om toch een Aqua Medic Sunrise control te kopen, om de led verlichting tegen de avond automatisch te laten dimmen.

Aqua Medic Magnifica 100 Cf-intake Aqua Medic Magnifica 100 Cf-led

Hierbij nog enkele foto’s van het resultaat tot nu toe:

Aqua Medic Magnifica 100 Cf1 Aqua Medic Magnifica 100 Cf2

Naar deel 2… —>

2 thoughts on “Zee aquarium – Aqua Medic Magnifica 100 Cf Wit – Deel 1

 1. Beste Ronald,

  Met interesse heb ik je verhaal over je aquarium gelezen.

  Zelf heb ik sinds enkele dagen een Blenny Advanced met Sunrise Controller in bezit. Het lukt mij niet deze controller goed in te stellen ondank de bijgeleverde handleiding. Alleen de blauwe leds gaan aan, wit blijft uit. Kan je mij wellicht tips geven? Ik hoor graag van je.

  Groeten, Roland

  1. Bedankt Roland, Blenny is ook prachtige bak!

   Heb je beide led verlichtingen met splittings kabel op de sunrise controller aangesloten?

   Hierbij enkele screenshots van mijn huidige settings, waarmee het bij mij wel werkt.
   Aqua Medic Sunrise Controller Settings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.