De eerste rit

Vandaag was het eindelijk zover. We konden onze Dakar auto afhalen bij autobedrijf Sypersma in Drachten, om deze vervolgens af te leveren bij autobedrijf Bouwman in Colmschate. Voor ons was dit het eerste moment, waarop we ons barrel bij daglicht zouden zien. Spannend dus!

Aankoop Dakar Auto
Aankoop Dakar Auto

Kentekenpapieren en sleutel
Trotse eigenaren van een oude Benz

Na een kop koffie en het regelen van de financiën, konden we op weg. Omdat het dashboard maandagavond tijdens de proefrit al werd verlicht door het olielampje, zijn we maar eens begonnen met het peilen van de olie. Dit was geen overbodige luxe, want we moesten ruim twee liter bijvullen voordat we weer wat smeersel terug zagen aan de peilstok. Ook ontdekten we de bijzondere constructie waarmee de gasnaalden van de carburateurs werden bediend. Wat ons betreft een Dakar waardige oplossing, die past in het rijtje van duct-tape en tyraps.

Blokje stond droog
Blokje stond droog, 2 liter olie toegevoegd

Degelijke oplossing
Degelijke oplossing, dit gaat nog jaren mee!

Schone waguhhh
Schone waguhhh

Sleutel om
Sleutel om, starten, sputteren, lopen...

Nadat de auto van olie was voorzien, kon de sleutel in het contact. De Merc kwam sputterend tot leven en had er duidelijk nog geen zin in. Na enkele minuten gaf de auto zich echter toch gewonnen en liep de motor zowaar stationair. Omdat we nog niet wisten hoe de auto zich zou houden, hebben we bij het eerste de beste tankstation voor de zekerheid maar even een sleepkabel gekocht. You never know… De reactie van de pompbediende was erg grappig toen we uitlegden de sleepkabel nodig te hebben, omdat we zojuist een “nieuwe” auto hadden gekocht.

Bruinsma aan het stuurwiel
Bruinsma aan het stuurwiel

Immer Gerade Aus...
Immer Gerade Aus...

De 140 km lange rit naar Deventer verliep boven verwachting. Zodra de auto eenmaal op snelheid is, rijdt ze als een trein (inclusief alle bijgeluiden). Het op snelheid komen is echter een ramp. Zelfs toen Ronald het pedaal bijna letterlijk door de bodem trapte, wist de auto nog geen 90 te halen aan het einde van de invoegstrook (het zullen onze kilo’s wel zijn). Je ziet het overige verkeer dan alweer denken… “gut daar heb je weer twee van die bejaarden, pak die lui hun rijbewijs af”… Kortom, de ideale rally auto.

Aankomst bij Bouwman b.v. Colmschate
Aankomst bij Bouwman te Colmschate voor check

Hoe dan ook, het gevoel over de auto is goed. We verheugen ons er al op om binnenkort met autobedrijf Bouwman de auto eens helemaal na te lopen en alle zwakke punten in kaart te brengen. Daarna kan er gesleuteld gaan worden…