India, New Delhi

Gisteren vertrokken naar New Delhi, het afscheid op Schiphol viel zwaar. Na een vlucht zonder vertragingen ben ik rond 23.30 (plaatselijke tijd) aangekomen in new Delhi. Het doel van deze reis is om een aantal trainingen te gaan volgen bij Koenig (MCSE 2008 & SharePoint 2010). De vrije tijd die ik heb wil volop benutten om ook nog wat van New Delhi te zien. Vandaag eerste en dag om bij te komen van de reis en om New Delhi in te duiken. Na een korte nacht van een uurtje of 5 slaap was ik vanmorgen om 7.00 uur alweer klaar wakker. Snel een ontbijt naar binnen en daarna met een Rikscha naar het Metro station. Het was voor mij alweer even geleden dat ik in een Rikscha gezeten had, de laatste keer zal +- 15 jaar geleden in Bankok geweest zijn. Via een hobbelige weg en langs vele slapende daklozen ben ik 15 minuten later aangekomen bij het Metro Station. Vanaf hier ben ik met de metro naar oud Delhi gegaan, het rode fort! Gelukkig was ik mooi op tijd en viel de drukte (voor Nederlandse begrippen was het nu al een gekkenhuis) wel mee. 😉 Bij de kassa werd al snel duidelijk dat ik in de verkeerde rij stond, eenmaal in de rij voor buitenlanders mocht ik 25x zoveel betalen voor de entree! Achhg, omgerekend was het nog maar 4 euro entree dus dat mocht de pret niet drukken. Eenmaal binnen heb ik mij door een gids laten rondleiden op het enorme complex van paleizen, geweldig!!

Tegen 11.00 uur stond ik weer buiten, eerst maar even op adem komen van de drukte. Inmiddels was het plein verandert in een mierenhoop van mensen en stond er een rij van 400 meter voor de entree van het rode fort. De volgende Rikscha die ik gevonden heb was erg aardig en wilde wel bij mij blijven, logisch want voor geld doen ze hier alles volgens mij. Maar goed voor de prijs die hij vroeg voor een hele dag had ik het toch niet geweigerd. Weer 15 minuten fietsen door de drukte heeft ons bij de Jami Masjid tempel gebracht, dit is de grootste tempel van India met drie enorm grote marmeren koepels. Schoenen uit, jurk aan (want ik was natuurlijk in de korte broek, wat niet er handig is in India) en de tempel naar binnen. Erg indrukwekkend!

De tempel wordt ook gebruikt door vele zwervers die hier onderdak vinden en overdag liggen te slapen, vele bedelende kinderen en straat honden. Na een uurtje heb ik mij jurk weer uitgetrokken en mijn schoenen aangetrokken. Inmiddels waren mijn voeten al aardig aan het verbranden op de hete tegels in 37 graden! Mijn Rikscha rijder stond alweer klaar, via de kleine straatjes van Chandi Chowk en de bazaar guliyan zijn wij naar een gouden temple in een klein straatje gereden. Ik ben wel wat gewend maar heb tijdens deze fietstocht van ongeveer een half uur mijn ogen uit gekeken! Wat een wereld, dwars door de kleine straatjes heen gefietst, over de bazaar en talloze mensen, brommers en andere Rikschas ontweken. Ergens in een dwars straat op de bazaar, waar zelfs de Rikscha na binnen werd getild (op dit moment begon ik toch wel een beetje te twijfelen of alles wel goed zou komen) was een kleine temple: de shri jain sweitamnaya tempel.
Maar gelukkig was mijn wantrouwen onterecht en vond ik het een geweldige ervaring! Na het akkoord gaan met de voorwaarden voor het betreden van de tempel, moest ik mijn handen wassen en schoenen uittrekken. Daarna kon ik via een klein trap naar boven, boven stond mij toch een redelijke verrassing te wachten. Ik had weinig tot niks verwacht van een tempel die aan de buitenkant op een huis lijkt maar dit overtrof al mijn verwachtingen! Ik werd direct door een oude Hindoe opgevangen die mij rond heeft geleid in de kleine maar prachtige tempel die voornamelijk uit goud en marmeren beelden bestond. Dit is precies wat ik gehoopt had om in India aan te treffen, gastvrij, authentiek en oudheden. Na een half uur had de Hindoe mij alles uitgelegd en laten zien. Tijdens de rondleiding kwamen er meerdere monniken binnen die met rituelen/bidden bezig waren. Een verborgen juweeltje deze tempel, ik was ook de enige toerist en buitenlander die aanwezig was. Na een ‘kleine’ donatie, die erg gewaardeerd werd, heb ik mijn Rikscha rijder weer opgezocht. Trouw stond hij voor de deur op mij te wachten. Na nog een fiets rit van ongeveer een half uur, door de smalle straatjes van oud Delhi, ben ik weer terug naar het Metro station gegaan. Om vervolgens het hotel weer op te zoeken.
Incredible India, dat is zeker!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.