Polen, Krakow 2009 Dag 3 & Dag 4

Do 31/04/09 & Vr 01/05/09

Gisteren zijn wij naar Auschwitz geweest, dit is ongeveer 55 kilometer rijden vanaf ons hotel. Na 30 kilometer snelweg kwamen wij op de kleinere B wegen, wij waren blij met onze navigatie want Auschwitz wordt vanaf de snelweg nergens aangegeven. Als eerste hebben wij het Auschwitz museum bezocht. Auschwitz bestaat nu nog uit twee gedeeltes die je kunt bezoeken, het Auschwitz museum en Auschwitz Birkenau (waar de trein vroeger aankwam). Nergens hoef je entree te betalen, wel vreemd als je weet dat er al jaren een groot financieel te kort is voor conservatie en onderhoud van Auschwitz. Bij binnenkomst in het Auschwitz museum loop je als eerste door de bekende poort met daarboven “Arbeit mach Frei”. Hier begint dan ook gelijk het besef waar je bent! In de meeste barakken zijn tentoonstellingen ingericht van hoe het leven vroeger in Auschwitz geweest is. Hier wordt het ook meteen duidelijk wat voor waanzin deze periode geweest is, de duizenden schoenen, kammen, koffers met namen, brillen en haar van de mensen liggen hier verzameld. In ander barakken is weer te zien waar de mensen op sliepen en de sanitaire voorzieningen, dit laat niks aan de fantasie over. Met name barak nummer 10 en 11 zijn het meest gruwelijk, tussen deze twee barakken in is de muur waartegen honderden mensen dood geschoten zijn. In de kelders van barak 11 zijn de eerste experimenten begonnen met het vergassen van mensen. Op de zolder van barak 10 werden de meest verschrikkelijke experimenten op mensen uitgevoerd. Behoorlijk onder de indruk zijn wij verder gelopen naar het enige nog bestaande crematorium (van de in totaal 5) van Auschwitz. Deze is ook van binnen te bezichtigen, ik kreeg een brok in mijn keel om dit van binnen te zien!

Rond de middag zijn wij naar Auschwitz Birkenau gereden, ongeveer 2,5 kilometer vanaf het Museum. De eerste aanblik op Birkenau laat goed zien hoe gigantisch groot het complex is, hiervan is ongeveer 60 procent nog intact gebleven. De spoorlijn onder het gebouw door, de houten barakken, de stenen barakken, een monument, een douche/gas kamer, dit alles is hier te bezichtigen. Omdat het hier zo gigantisch groot is hebben wij alleen vooraan nog een aantal barakken bezocht, je hebt een dag nodig om alles te kunnen bekijken.

Vandaag hadden wij een ‘rust’ dag gehad, in de ochtend zijn wij eerst naar een groot zwemparadijs geweest. Dit ligt aan de rand van de stad en is vrij nieuw, genoeg om je een dag te kunnen vermaken.

Na de middag zijn wij naar de Zoo van Krakow gegaan, door het mooie weer en omdat het een Poolse feestdag is, was het hier erg druk. De dierentuin is leuk maar redelijk oud. Er zijn iets van 1500 verschillende diersoorten te vinden en wij hebben hier een paar uren rond gelopen. Morgen alweer de laatste dag.

27 gr, droog en licht bewolkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.